Skip to main content

Zimi možete gajiti luk, spanać, salatu,blitv, kelereabu rotkvice, šargareša, peršun, celer… Sve ovo su biljke koje mogu da podnesu i minus temperature.

Iako neke od ovih sorti mogu da prežive i na otovrenom ipak je savet da se gaje u dobro zatvorenim plastenicima. Dezinfekcija zemljišta u zaštićenom prostoru je obavezna, da je rasad dobro odnegovan i zaštićen od bolesti i štetočina. Ako pripremimo zemlju sa dosta humusa i organske materije, biće dovoljno toplo i seme će moći da klija. Takvo seme treba zalivati, zatim se može i okopavati i prihranjivati, pleviti, sve kao i inače što se inače radi u toku sezone. Biljke bi trebalo saditi u pripremljenoj zemlji sa razmakom od oko 30 cm. Još jedna od bitnih mera u zimskim mesecima u plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji je provetravanje objekata (preventivna mera).

Zaštićeni prostor poput plastenika ili po mogućstvu staklenika neophodan je za povrtarsku proizvodnju u zimskim mesecima. Ukoliko je sve u bašti u fazi mirovanja, pod snegom ili ledom, u plasteniku može biti zeleno, pa i crveno.

Spanać je biljka hladnog podneblja. Seme klija na 4ºC, a biljke izdržavaju temperature i od -8ºC. Spanać nije zahtevan u pogledu potreba za svetlošću pa se može gajiti i kao međuusev. Gajen u uslovima dugog dana brzo stvara cvetonosno stablo.

Spanać ima slabo razvijen korenov sistem pa su potrebe za vodom izražene. Usled nedostatka vode, biljke se slabije razvijaju, brzo stare, posle formiranja 3-4 lista pri višim temperaturama formiraju generativne organe. Naročito velike potrebe za zemljišnom i vazdušnom vlagom su u periodu formiranja listova.

Salata je biljka dugog dana, nezahteva veliku toplotu, klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3ºC a optimalna je 18-20ºC. Najbolji porast biljke je pri temperturama 15-20ºC. Mlade biljke mogu da izdrže mrazeve i do – 6ºC. Salata traži dosta svetla i vlage. Održavati redovno dobru vlažnost zemljišta 70 – 75% poljskog vodnog kapaciteta i imaćemo odličnu sočnost i kvalitet salate. Period od rasađivanja do obrazovanja glavice predstavlja najosetljiviji period kod salate u slabo provetrenim objektima. Najbolji predusevi za salatu su paradajz crni luk, radič, a loši celer i peršun. Prilikom površinske obrade vršimo unos 30-35 kg/ha azota, 50-60 kg/ha fosfora i 20-30 kalijuma kg/ha.